Retsgrundlag og klagevejledning

Studie- og ordensregler på EUD og EUX | Retsgrundlag og klagevejledning

Klagevejledning ved afgørelser i skoleoplæringscenteret

Hvis en elev ønsker at klage over optagelse til eller ophør af skoleoplæring, skal eleven sende en klage til skolen senest en uge efter, at afgørelsen er meddelt eleven. Hvis skolen ikke giver eleven medhold i klagen, videresender skolen klagen til det faglige udvalg eller – hvis klagen er omfattet af en beslutning fra det faglige udvalg om, at sådanne klager skal behandles af det lokale uddannelsesudvalg - det lokale uddannelsesudvalg ledsaget af skolens begrundelse for afgørelsen.

En afgørelse af en klage, som træffes efter bemyndigelse fra det faglige udvalg af det lokale uddannelsesudvalg, kan eleven påklage til det faglige udvalg. Klagefristen er en uge fra den dag, hvor eleven har fået meddelelse om det lokale uddannelsesudvalgs afgørelse. Det faglige udvalgs afgørelse er endelig og kan ikke påklages til anden administrativ myndighed. Afgørelsen vil blive sendt til klager med kopi til skolen.

Retsgrundlag for skolens afgørelser

Hvis ikke en elev lever op til kravene til at være optaget i skoleoplæring eller hvis en elev i øvrigt ikke overholder skolens studie og ordensregler, jf. § 51 og § 74 i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser, kan skolen vælge at udelukke eleven fra skoleoplæring, jf. reglerne herom i § 123-§ 125 i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. Når skolen træffer afgørelse om, at en elev udelukkes fra skoleoplæring, skal skolen over for eleven og en eventuel forældremyndighedsindehaver skriftligt angive, på hvilke faktiske forhold afgørelsen er truffet og give oplysning om klagereglerne for udelukkelse fra skoleoplæring, jf. § 66 j i lov om erhvervsuddannelser. Skolen skal ved afgørelsen sørge for, at sagen er tilstrækkelig oplyst samt overholde forvaltningslovens regler om begrundelse, partshøring og klagevejledning, jf. § 124 i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. Efter reglerne skal skolen altid have iagttaget mindre vidtgående foranstaltninger førend afgørelse om udelukkelse, herunder: 

• samtaler
• advarsler
• midlertidig hjemsendelse

Hvilke sanktioner skolerne vælger at anvende i den enkelte sag, må bero på sagens omstændigheder, og skolen skal i den enkelte sag dokumentere, hvilke foranstaltninger, der er anvendt. Hvis eleven har gjort sig skyldig i en særlig grov forseelse, kan eleven bortvises uden varsel, jf. § 121, stk. 3, i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser.

Klagevejledning ved afgørelser om udelukkelse af undervisning, herunder bortvisning Du kan klage over afgørelser, som er truffet af College360 på baggrund studie og ordensregler. Herunder afgørelser om udelukkelse eller hjemsendelse fra undervisningen. Klagen skal være skriftlig og begrundet. Klagen skal sendes til skolen på sikkerpost@college360.dk med en frist på 4 uger fra afgørelsen er meddelt.

I tilfælde, hvor en afgørelse truffet af College360 resulterer i udelukkelse eller midlertidig  hjemsendelse fra undervisningen, modtager du altid en skriftlig og en begrundet besked om de faktiske forhold, hvorpå skolen har truffet sin afgørelsen. Hvis din klage ikke ændrer skolens afgørelse, giver skolen dig yderligere 1 uge til at fremsende eventuelle yderligere bemærkninger til sagen. Herefter eller når din frist udløber, sender skolen klagen til styrelsen for undervisning og kvalitet. Styrelsen træffer herefter afgørelse om sagen.

Herunder finder du skolens hjemmel for udelukkelse eller midlertidig hjemsendelse:

Retsgrundlaget er lov om erhvervsuddannelser, jf. lovbekendtgørelse nr. 1395 af 28. september 2020, samt bekendtgørelse om erhvervsuddannelser, jf. bekendtgørelse nr. 1619 af 27. december 2019

Styrelsen for undervisning og kvalitet er klageinstans i forhold til skolens afgørelser efter § 81, der går ud på udelukkelse fra fortsat undervisning og midlertidig hjemsendelse, jf. § 139, stk. 2, i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser.

Det følger af § 139, stk. 2, at ”Klagen skal være indgivet til skolen, jf. stk. 1, senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt den pågældende. Hvis klagen ikke tages til følge af skolen, videresender skolen klagen til styrelsen ledsaget af skolens bemærkninger. Forinden underretter skolen klageren om skolens stillingtagen til klagen, og giver klageren en frist på 1 uge til at fremsætte eventuelle bemærkninger til sagen. Når eleven har fremsat bemærkninger, eller når fristen er udløbet fremsender skolen klagen til styrelsen bilagt sagens akter.”

Det fremgår desuden af § 139, stk. 4, at ”Eleven eller lærlingen kan fortsætte undervisningen på skolen under behandlingen af en klage over en afgørelse efter § 81. Angår klagen en afgørelse om midlertidig hjemsendelse eller udelukkelse fra fortsat undervisning, gælder dette dog kun, såfremt det bestemmes af skolen eller ministeriet.”

Efter § 81, stk. 1, i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser kan skolen udelukke en elev fra fortsat undervisning.

Efter § 81, stk. 2, i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser kan en elev kun udelukkes fra fortsat undervisning, når mindre vidtgående foranstaltninger forgæves har været forsøgt.

Efter § 81, stk. 3, i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser afgør skolen ud fra karakteren og graden af forsømmelserne eller de disciplinære forseelser, hvilke foranstaltninger der skal iværksættes for at undgå at udelukke eleven, herunder muligheden for kontaktlærere og mentorer, samtaler og sanktioner fastsat i skolens studie- og ordensregler.

Efter § 81, stk. 4, fastsætter skolen i sine studie- og ordensregler, hvilke sanktioner skolen kan træffe afgørelse om at iværksætte over for elever, som har overtrådt reglerne. Sanktionerne kan være advarsler, midlertidig hjemsendelse, indkaldelse til et fornyet skoleophold, overflytning til anden skole og kombinationer heraf.

Efter § 82, i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser, kan skolen, hvis en elev findes at have gjort sig skyldig i særlig grov forseelse, og det må påregnes, at der som følge heraf vil blive truffet afgørelse om udelukkelse fra fortsat undervisning, hjemsende eleven uden forudgående varsel, indtil der er truffet endelig afgørelse af udelukkelsesspørgsmålet.

Efter § 86, stk. 1, i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser skal skolen over for eleven samt praktikvirksomheden skriftligt angive, på hvilke faktiske forhold afgørelsen er baseret, og give oplysning om klagereglerne, når skolen udelukker en elev fra fortsat undervisning. Forvaltningslovens regler om begrundelse, partshøring og klagevejledning finder tilsvarende anvendelse for disse afgørelser.

Revideret d. 16. maj 2022 JVH

Brug for en
EUD vejleder?

Vejleder

Irene Bruus

Studievejleder på EUD/EUX

    Uddannelse
    • EUD
    • EUX
    Retning
    • Business
    • Grundforløb 1

Vejleder

Susan Majbritt Bay Thomsen

Studievejleder på EUD/EUX

    Uddannelse
    • EUD
    • EUX
    Retning
    • Håndværk & Design
    • Auto

Vejleder

Søren Kops Hansen

Studievejleder på EUD/EUX

    Uddannelse
    • EUD
    • EUX
    Retning
    • Hotel og Restaurant
    • Håndværk & Design

Besøg os

Vi afholder jævnligt informationsarrangementer, hvor du har mulighed for at besøge os og stille alle dine spørgsmål. Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for vejledning eller ønsker en rundvisning.