Smed

Fra esse, blæsebælg og ambolt til moderne teknologi

Smeden arbejder med at forme stålkonstruktioner og maskindele til en verden i forandring. Med færdigheder i svejsning, bukning, klipning, boring og gevindskæring i forskellige metaller, samt avancerede teknologier som CNC-maskiner og robotsvejsning, kan du være med til at udvikle innovative produkter og bæredygtige løsninger inden for industri, byggeri og landbrug. Er du klar til at forme fremtiden og blive en vigtig del af den grønne omstilling?
Tilmelding
Smed svejser stol sammen

Smed

Lav arbejdsløshed og god løn

Du lærer at fremstille stålkonstruktioner og maskindele til mange formål inden for industri, byggeri og landbrug f.eks. maskiner, beholdere, trapper og vindmøller. Du får erfaring med, hvordan man vælger de rette ståltyper og den rette arbejdsteknik ved forskellige opgaver. Som smed skal du have godt kendskab til materialer, og du lærer at følge med i de nyeste teknikker inden for faget.

Hvad lærer jeg på smedeuddannelsen?

På skolen lærer du bl.a. om maskinel og manuel bearbejdning, måleteknik og materiale forståelse, svejsning, robotter og teknologi til bearbejdning af stål, kvalitet og standarder og miljøvenlig produktion.
Brug af cnc-udstyr og cad/cam spiller en stor rolle i faget, og denne udvikling vil fortsætte. Derfor vil programmering og kvalitetskontrol på halv- og helautomatiske bearbejdningscentre få stigende betydning i jobbet som smed.

Hvor kan jeg finde jobs som smed?

Som smed bliver du en eftertragtet arbejdskraft; du kan blandt andet finde arbejde i smedeværksteder, større virksomheder, på fjernvarme- og kraftværker eller på boreplatforme. Du kan også finde job inden for metalvareindustrien, jernindustrien eller hos maskinfabrikker, forsvaret samt politiet. Ud over ansættelse inden for faget har du mulighed for at etablere dig som selvstændig og starte eget værksted eller læse videre, hvis du får lyst til det. 

5 Gode grunde til at starte på Smed

Løn under din uddannelse

Du får løn under din uddannelse – både når du er på skole og i lære i en virksomhed

En aktiv hverdag

Du får en aktiv hverdag, hvor teori og praksis kobles sammen og understøtter hinanden

Selvværd og faglig stolthed

Du lærer et fag, du skaber noget og bliver stolt over dit håndværk

Gode fremtidsmuligheder

Du kan vælge mellem at et godt job i erhvervslivet, blive selvstændig eller læse videre

Der er brug for dig

Du bliver eftertragtet på arbejdsmarkedet og får let ved at få job med god løn

Du bliver hurtigt en del af et unikt fællesskab og sammenhold

EUD Smed Livet Paa Skolen Sammenholdt

Det kræver præcision og koncentration, at blive en dygtig smed

Eud Smed Gnister

Vi har helt nye værksteder, hvor du finder alt i værktøj og maskiner

Eud Smed Sliber

Vi bruger hænderne på mange måder i vores undervisning på smedeuddannelsen

Eud Smed Vaerktoej

I pauserne slapper vi af med fodbold, bordtennis eller hænger ud i de mange sofahjørner.

Eud Livetpaaskolen Fodbold

Traditioner og moderne teknologi går hånd i hånd i smedefaget

Eux Smed Julehjerter

På introforløbet lærer du de andre elever at kende og bliver en del af et godt fællesskab

EUD Livet Paa Skolen Gf1 Fort Oesterlund Balance Over Vand

Der er masser af plads til arbejde med projekter i mindre grupper på skolen

EUD Livet Paa Skolen Tre Drenge Arbejder Fællesrummet

Hverdagen på Smed

På smedeuddannelsen har vi det sjovt med hinanden, og vi tager gerne pauser fra vores arbejde for at dyrke det sociale fællesskab gennem en fysisk aktivitet. Det kan være fodbold eller hockey. Vi har helt nye værksteder med moderne udstyr, så du bliver klædt godt på til en karriere som smed.

Fag og muligheder med Smed

Smedeuddannelsen giver en grundlæggende viden om forarbejdning af stål. Du lærer, hvordan du kan arbejde med stål, og hvad du kan bruge det til. Du lærer at forstå og anvende teknologi i dit arbejde og i de produkter, du fremstiller.

Fag på smedeuddannelsen

På Smedeuddannelsen arbejder vi med forskellige svejsemetoder og bearbejdning af forskellige ståltyper. Du kommer desuden til at arbejde med opmærkning, måleteknik, boreteknik, valsning, bukning og forskellige former for skæring og opklipning. Derudover arbejder vi meget med teknisk tegning og 3D-tegning både på papir og på pc.

Læs mere om Fag på smedeuddannelsen

Sådan finder du en læreplads

En erhvervsuddannelse består af både undervisning på skolen og oplæring, som foregår i en virksomhed. Under din oplæring vil du løbende komme tilbage på skolen i undervisningsforløb.

Læs mere om Sådan finder du en læreplads

Fællesskab og studiemiljø

College360 danner ramme om et stærkt fællesskab mellem de forskellige fag- og uddannelsesretninger. Du bliver en del af et skolemiljø, hvor vi har fokus på høj trivsel - både fagligt og socialt.

Læs mere om Fællesskab og studiemiljø

Studieboliger

Som elev på College360 har du mulighed for at bo i skolens nye studieboliger. Her bor du sammen med andre unge, der også er ved at tage en uddannelse på College360. Eleverne, der bor i studieboligerne har et helt unikt fællesskab på tværs af uddannelser, hvor de efter skole også har mulighed for at bruge skolens faciliteter.

Læs mere om Studieboliger

Ny elev - sådan bliver du optaget på EUD/EUX

Her kan du læse mere om optagelse, adgangskrav og tilmelding til EUD/EUX. Optagelse og adgangskrav afhænger af din alder og baggrund, når du søger. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, kan du se dine muligheder for alligevel at kunne starte på en erhvervsuddanelse. Du kan også læse om, hvordan du kan få merit for tidligere erfaringer og uddannelse.

Læs mere om Ny elev - sådan bliver du optaget på EUD/EUX

Velkommen til undervisning

Vi glæder os meget til at se dig. Nedenfor kan du finde mange praktiske oplysninger om din uddannelse. Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Læs mere om Velkommen til undervisning

Opbygning Smed

År 1

År 2

År 3

År 4

År 5

Grundforløb 1

Grundforløb 2

Læreplads

Skole

Studie start

Januar og august

Optagelse

Adgangskrav

Varighed

2 år 6 mdr. - 4 år 6 mdr.

Økonomi

SU / ELEVLØN

Findes også på

EUX

Ansøgning

Ansøg her

Eleverne har ordet!

Vidste du, at de unge på erhvervsuddannelserne på College360 har deres egen kanal? Oplev hverdagen gennem elevernes film, billeder og fortællinger.

 

 

Mød elever og tidligere elever

Magnus er super klar
Smed

Magnus Pedersen De Thurah

Jeg overvejede at blive pædagog, men da jeg blev præsenteret for smedefaget, fandt jeg ud af, at det er jeg god til og, at det er skide skægt. Jeg elsker at arbejde med mine hænder, og det er fedt at stå op og bruge den energi, jeg vågner med.

Smed på College360
Smed

Simon Hjort Thomsen

Vi oplever ofte , at folk har et meget stereotypt billede af smedefaget. Det er rigtigt, at vi hamrer og svejser i metal, men i dag hører der meget mere med til smedefaget, så vi arbejder både bag computeren og med moderne teknologi i værkstedet - det er fedt.

Brug for en
EUD vejleder?

Vejleder

Irene Bruus

Studievejleder på EUD/EUX

  Uddannelse
  • EUD
  • EUX
  Retning
  • Business
  • Grundforløb 1

Vejleder

Susan Majbritt Bay Thomsen

Studievejleder på EUD/EUX

  Uddannelse
  • EUD
  • EUX
  Retning
  • Håndværk & Design
  • Auto

Vejleder

Søren Kops Hansen

Studievejleder på EUD/EUX, Lærepladskonsulent

  Uddannelse
  • EUD
  • EUX
  Retning
  • Hotel og Restaurant
  • Håndværk & Design

Kom til infoaften på erhvervsuddannelserne og EUX

Skal du vælge ungdomsuddannelse efter 9.-10. klasse? Er du student fra STX, HTX, HHX eller HF og går du med tanker om at bygge ovenpå med en håndværksuddannelse? Skal du videre efter sabbatår eller anden uddannelse, eller vil du skifte spor i dit arbejdsliv? På College360 kan vi hjælpe dig videre med dine overvejelser. Kom til Infoaften og mød vores studievejledere, oplev skolen og hør om alle erhvervsuddannelser og EUX