Personvognsmekaniker

Vil du have hovedet under motorhjelmen?

Uddannelsen til personvognsmekaniker klæder dig på til lave reparationer og serviceeftersyn på benzin-, diesel-, hybrid- og elbiler. Drømmer du om, at stå med hovedet under motorhjelmen? Så tag en uddannelse til personvognsmekaniker.
Tilmelding
Måling af personvogn

Personvognsmekaniker

Du lærer alt om personbilen

På uddannelsen lærer du om bilers opbygning og om, hvordan de fungerer. Du lærer om alle typer biler med en totalvægt under 3.500 kg, både personbiler og varevogne. Du vil blive undervist i fag som benzin- og dieselmotorer, styretøj og bremser, elektriske systemer, transmission mm. Du lærer at finde fejl og reparere eller udskifte dele. Som personvognsmekaniker justerer du også motorer, bremser og styretøj samt finder og retter fejl på bilens elektriske og elektroniske systemer. Yderligere lærer du om alternative typer af brændstof samt om bilens sikkerhedsmæssige udstyr.

Hvorfor skal jeg i lære? 

Når du kommer i lære på en arbejdsplads, kommer du til at bruge din viden fra uddannelsen i praksis og får erfaring med at udføre de opgaver, der hører til faget. Din læretid afsluttes med en svendeprøve. 

Hvad kan jeg blive?

Som uddannet personvognsmekaniker kan du blive ansat på autoværksteder, bilforretninger, i forsvaret, hos politiet eller inden for vindmølleindustrien.Ud over ansættelse inden for faget har du mulighed for at etablere dig som selvstændig og starte eget værksted eller læse på en videregående uddannelse.

 

5 Gode grunde til at starte på Personvognsmekaniker

Løn under din uddannelse

Du får løn under din uddannelse – både når du er på skole og i lære i en virksomhed

En aktiv hverdag

Du får en aktiv hverdag, hvor teori og praksis kobles sammen og understøtter hinanden

Selvværd og faglig stolthed

Du lærer et fag, du skaber noget og bliver stolt over dit håndværk

Gode fremtidsmuligheder

Du kan vælge mellem at et godt job i erhvervslivet, blive selvstændig eller læse videre

Der er brug for dig

Du bliver eftertragtet på arbejdsmarkedet og får let ved at få job med god løn

Du får engagerede undervisere, der brænder for at lære fra sig.

Eud Personvognsmekaniker Fortaeller

Vi hjælpes altid ad - med godt samarbejde kan man få det bedste resultat

Eud Personvognsmekaniker Hjulskift

Vi har helt nye værksteder, hvor der er alt hvad du skal bruge for, at blive en god personvognsmekaniker.

Eud Personvognsmekaniker Vaerksted

På grundforløb 1 tager vi på introtur og lærer hinandenat kende.

EUD Livet Paa Skolen Gf1 Fort Oesterlund Bygge Med Rafter

EUD Livet Paa Skolen Gf1 Gocartløb Mænd Kører Bedre

Frisk luft og bevægelse giver energi til at lære mere.

Hav det sjovt med at prøve noget nyt. Her kører autoeleverne Karting Slalom.

EUD Livet Paa Skolen Karting slalom

Hverdagen på Personvognsmekaniker

Du kommer til at arbejde i topmoderne værksteder, og du får masser af klassekammerater, som du kan sparre med. Vores fællesarealer lægger op til socialt samvær, og vi har både bordfodboldborde og  bordtennis. På College360 har vi som den eneste skole i landet alle autouddannelser under ét tag. Det betyder, at du møder masser af andre unge, der er vilde med biler og bliver inspireret af forskellige fagligheder. 

Fag og muligheder med Personvognsmekaniker

På uddannelsen til personvognsmekaniker lærer du om forskellige former for automatik og elektronik i bilen. Du arbejder med bilens elektriske systemer og får et godt kendskab til de forskellige typer af motorer, bremser, gearkasser, klimaanlæg osv. Når du er færdigudlært, kan du arbejde på værksteder eller hos bilforhandlere. 

Uddannelsen til personvognsmekaniker er opdelt i 2 trin. Du kan vælge at tage hele uddannelsen, som varer 4 år og 6 måneder, men du kan også vælge at afslutte som personvognsmontør (trin 1) efter 2 år 6 mdr. (efter 3. hovedforløb). Som personvognsmontør lærer du at planlægge og gennemføre arbejdet med eftersyn og simpel fejlfinding på benzin- og dieselmotorer. Du lærer også at reparere og udskifte nedslidte og defekte dele.

Fag på personvognsmekanikeruddannelsen

På Personvognsmekanikeruddannelsen er undervisningen delt op i tre hovedtemaer. De tre hovedtemaer er motor, undervogn og el. Undervisningen er primært planlagt som praktikske opgaver og projekter, hvor du lærer de grundlæggende vedligeholdelse- og reparationsteknikker inden for autobranchen. Teorien i fagene understøtter dine erfaringer​ og giver dig en god ballast til at kunne fungere på et værksted.

Læs mere om Fag på personvognsmekanikeruddannelsen

Sådan finder du en læreplads

En erhvervsuddannelse består af både undervisning på skolen og oplæring, som foregår i en virksomhed. Under din oplæring vil du løbende komme tilbage på skolen i undervisningsforløb.

Læs mere om Sådan finder du en læreplads

Fællesskab og studiemiljø

College360 danner ramme om et stærkt fællesskab mellem de forskellige fag- og uddannelsesretninger. Du bliver en del af et skolemiljø, hvor vi har fokus på høj trivsel - både fagligt og socialt.

Læs mere om Fællesskab og studiemiljø

Studieboliger

Som elev på College360 har du mulighed for at bo i skolens nye studieboliger. Her bor du sammen med andre unge, der også er ved at tage en uddannelse på College360. Eleverne, der bor i studieboligerne har et helt unikt fællesskab på tværs af uddannelser, hvor de efter skole også har mulighed for at bruge skolens faciliteter.

Læs mere om Studieboliger

Ny elev - sådan bliver du optaget på EUD/EUX

Her kan du læse mere om optagelse, adgangskrav og tilmelding til EUD/EUX. Optagelse og adgangskrav afhænger af din alder og baggrund, når du søger. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, kan du se dine muligheder for alligevel at kunne starte på en erhvervsuddanelse. Du kan også læse om, hvordan du kan få merit for tidligere erfaringer og uddannelse.

Læs mere om Ny elev - sådan bliver du optaget på EUD/EUX

Velkommen til undervisning

Her kan du finde en række praktiske oplysninger, som er målrettet elever, der skal starte på et af forløbene på uddannelsen til personvognsmekaniker. Det er f.eks. her, du finder information om det udstyr, som du skal bruge i undervisningen. Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Læs mere om Velkommen til undervisning

Opbygning Personvognsmekaniker

År 1

År 2

År 3

År 4

År 5

Grundforløb 1

Grundforløb 2

Læreplads

Skole

Studie start

Januar og august

Optagelse

Adgangskrav

Varighed

2 år 6 mdr. - 4 år 6 mdr.

Økonomi

SU / ELEVLØN

Findes også på

EUX

Ansøgning

Ansøg her

Mød elever og tidligere elever

Mekaniker på EDU | College360
Personvognsmekaniker

Tobias Thorsen

Jeg valgte, at blive mekaniker, fordi jeg var inspireret af min far og farfar, som altid har arbejdet med biler. Faget er spændende, fordi opgaverne er meget forskellige, og det er fedt at få det ansvar, som det er, at reparere biler. Jeg valgte også uddannelsen, fordi den åbner porten til at uddanne sig videre - f.eks. til maskinfører.

EUD Mekaniker fra College360
Personvognsmekaniker

Andy Møller Kaalund

Jeg valgte faget, fordi jeg godt kan lide at reparere scootere og biler. Det er et plus, at faget i dag også rummer reparation af el-biler og hybride-biler, hvilket betyder, at vi også får indgående viden samt færdigheder om teknologi.

Personvognsmekanikerelev, Kristian Lemmer
Personvognsmekaniker

Kristian Lemmer

Jeg kan godt lide at bruge mine hænder, og jeg har altid skruet i biler.

Uddannelser som kunne være noget for dig

Brug for en
EUD vejleder?

Vejleder

Irene Bruus

Studievejleder på EUD/EUX

  Uddannelse
  • EUD
  • EUX
  Retning
  • Business
  • Grundforløb 1

Vejleder

Susan Majbritt Bay Thomsen

Studievejleder på EUD/EUX

  Uddannelse
  • EUD
  • EUX
  Retning
  • Håndværk & Design
  • Auto

Vejleder

Søren Kops Hansen

Studievejleder på EUD/EUX, Lærepladskonsulent

  Uddannelse
  • EUD
  • EUX
  Retning
  • Hotel og Restaurant
  • Håndværk & Design

Kom til infoaften på erhvervsuddannelserne og EUX

Skal du vælge ungdomsuddannelse efter 9.-10. klasse? Er du student fra STX, HTX, HHX eller HF og går du med tanker om at bygge ovenpå med en håndværksuddannelse? Skal du videre efter sabbatår eller anden uddannelse, eller vil du skifte spor i dit arbejdsliv? På College360 kan vi hjælpe dig videre med dine overvejelser. Kom til Infoaften og mød vores studievejledere, oplev skolen og hør om alle erhvervsuddannelser og EUX