Tjener

Kan vi tilbyde dig en uddannelse som tjener?

Tiltrækkes du af miljøet på en restaurant, et hotel eller en kro, og synes du, at idéen om at servicere og skabe gode oplevelser for kunder er sjov? Så er tjeneruddannelsen lige noget for dig!
Tilmelding
Tjener skænker vin

Tjener

Du gør en forskel med den gode service

En tjeners vigtigste opgave er at give gæsterne på en restaurant en god oplevelse. På uddannelsen til tjener lærer du at tale med gæster og anbefale dem mad og drikke. Du lærer også, hvordan man dækker smukke borde og at mikse drinks og cocktails. Du får viden om f.eks. turisme og de love og regler, som gælder, når man driver en restaurant.

Hvilken type fag får jeg på tjeneruddannelsen?

Uddannelsen til tjener giver dig grundlæggende viden om gastronomi og servicering. På skolen lærer du om mad og drikke, og hvordan servering for gæsterne bør foregå. Du vil blive undervist i fag som gastronomi, drikkevarer, menulære, selskabsservering mm. Under din oplæring på restaurant, kro eller hotel vil du blive oplært i de arbejdsopgaver, som hører til uddannelsen. Når din læretid er forbi, vil du afslutte uddannelsen med en svendeprøve.

Hvor kan jeg få job som færdigudlært?

Som tjener kan du arbejde i restauranter, caféer og på kroer samt til større arrangementer og fester. Du kan også få job på hoteller og konferencecentre eller finde beskæftigelse som tjener inden for skibsfart eller starte din egen restaurant.

5 Gode grunde til at starte på Tjener

Løn under din uddannelse

Du får løn under din uddannelse – både når du er på skole og i lære i en virksomhed

En aktiv hverdag

Du får en aktiv hverdag, hvor teori og praksis kobles sammen og understøtter hinanden

Selvværd og faglig stolthed

Du lærer et fag, du skaber noget og bliver stolt over dit håndværk

Gode fremtidsmuligheder

Du kan vælge mellem at et godt job i erhvervslivet, blive selvstændig eller læse videre

Der er brug for dig

Du bliver eftertragtet på arbejdsmarkedet og får let ved at få job med god løn

Du får en alsidig hverdag på tjeneruddannelsen. Vi arbejder med alle aspekter af en god restaurantoplevelse

Eud Tjener Blomsterbinding

En stor del af tjenerfaget består i, at smage på det du skal servere

Eud Tjener Teori

Du får engagerede undervisere, der har masser af erfaring og viden fra branchen

Eud Tjener Underviser

Vi har vores helt egen restaurant og bar, hvor du kan træne dine evner som bartender

Eud Tjener Cocktails Raisfoto

Kan du lide at udfordre dig selv? Undervejs i din uddannelse bliver der mulighed for, at deltage i gastronomiske konkurrencer

Eud Tjener Klar Til Service Raissfoto

Det kræver æstetisk sans, at blive en god tjener. Du lærer alt om borddækning på uddannelsen

Eud Tjener Borddaekning Raisfoto

Godt samarbejde mellem tjenere og kokke giver de bedste gæsteoplevelser - derfor er godt humør og sammenhold vigtigt.

EUD Tjener Godt Humoer Og Samarbejde

Du kommer ud på virksomhedsbesøg og oplever passionen og lærer af specialister hos vores leverandører

EUD Tjener Virksomhedsbesoeg Stauning Whiskey

Hverdagen på Tjener

Hverdagen veksler mellem teoretisk fordybelse og praktisk udførsel af faget. Vi har vores egen restaurant og bar, som du kommer til at arbejde i, når du skal afprøve din faglighed. Vi har et godt sammenhold, og dyrker gerne fællesskabet over en omgang bordtennis i fællesarealerne. Du får mulighed for at deltage i nationale og globale konkurrencer undervejs i din uddannelse til tjener. 

Fag og muligheder med Tjener

Mens du uddanner dig til tjener, bliver du ført ind i gastronomiens verden, og du lærer at rådgive gæsten. Du får spændende fag, der blandt andet giver dig kompetencer i borddækning, kommunikation, vin og gastronomi. Når du er færdigudlært har du gode jobmuligheder i både ind- og udland. 

Fag på tjeneruddannelsen

På Tjeneruddannelsen får du viden om fødevareproduktion, kvalitet, sundhed og det gode værtskab. - stedet, hvor oplevelsen af det veltilberedte måltid og den fremragende og udsøgte service spiller en væsentlig rolle i dagligdagen. Samarbejde og kommunikation er væsentlige elementer i uddannelsen, da en tjener er restaurantens ansigt over for gæsten.

Læs mere om Fag på tjeneruddannelsen

Sådan finder du en læreplads

En erhvervsuddannelse består af både undervisning på skolen og oplæring, som foregår i en virksomhed. Under din oplæring vil du løbende komme tilbage på skolen i undervisningsforløb.

Læs mere om Sådan finder du en læreplads

Fællesskab og studiemiljø

College360 danner ramme om et stærkt fællesskab mellem de forskellige fag- og uddannelsesretninger. Du bliver en del af et skolemiljø, hvor vi har fokus på høj trivsel - både fagligt og socialt.

Læs mere om Fællesskab og studiemiljø

Studieboliger

Som elev på College360 har du mulighed for at bo i skolens nye studieboliger. Her bor du sammen med andre unge, der også er ved at tage en uddannelse på College360. Eleverne, der bor i studieboligerne har et helt unikt fællesskab på tværs af uddannelser, hvor de efter skole også har mulighed for at bruge skolens faciliteter.

Læs mere om Studieboliger

Ny elev - sådan bliver du optaget på EUD/EUX

Her kan du læse mere om optagelse, adgangskrav og tilmelding til EUD/EUX. Optagelse og adgangskrav afhænger af din alder og baggrund, når du søger. Hvis du ikke opfylder adgangskravene, kan du se dine muligheder for alligevel at kunne starte på en erhvervsuddanelse. Du kan også læse om, hvordan du kan få merit for tidligere erfaringer og uddannelse.

Læs mere om Ny elev - sådan bliver du optaget på EUD/EUX

Velkommen til undervisning

Her kan du finde en række praktiske oplysninger, som er målrettet elever, der skal starte på et af forløbene på tjeneruddannelsen. Det er f.eks. her, du finder information om det udstyr, som du skal bruge i undervisningen. Har du spørgsmål, er du naturligvis altid velkommen til at kontakte os.

Læs mere om Velkommen til undervisning

Opbygning Tjener

År 1

År 2

År 3

År 4

År 5

Grundforløb 1

Grundforløb 2

Læreplads

Skole

Studie start

Januar og august

Optagelse

Adgangskrav

Varighed

3 år 4 mdr.

Økonomi

SU / ELEVLØN

Findes også på

EUX

Ansøgning

Ansøg her

Mød elever og tidligere elever

Tjenerelev Alberte Bering
Tjener

Alberte Bering

Jeg kan lide at arbejde med mennesker - og nørde i vin, gastronomi og god service.

Tjener - Elev på College360
Tjener

Oskar Mathiassen

Jeg valgte at blive tjener, fordi jeg elsker at konversere med nye mennesker, og fordi jeg har stor interesse for mad og vin og deres sammensætning. Det bedste ved mit fag er den alsidighed faget rummer, hvor teoretisk forståelse hænger sammen med den praktiske udførelse – man kan altid lære noget nyt og fordybe sig i nye emner.

Uddannelser som kunne være noget for dig

Kom til infoaften på erhvervsuddannelserne og EUX

Skal du vælge ungdomsuddannelse efter 9.-10. klasse? Er du student fra STX, HTX, HHX eller HF og går du med tanker om at bygge ovenpå med en håndværksuddannelse? Skal du videre efter sabbatår eller anden uddannelse, eller vil du skifte spor i dit arbejdsliv? På College360 kan vi hjælpe dig videre med dine overvejelser. Kom til Infoaften og mød vores studievejledere, oplev skolen og hør om alle erhvervsuddannelser og EUX