En gastronom (kok) tilbereder mad og skaber gode oplevelser for sanserne for gæster og kunder. På uddannelsen til gastronom får du grundlæggende viden om sundhed, ernæring og madlavning. Du lærer om gode råvarer, samt hvordan maden skal tilberedes og anrettes. Du bliver også god til at kommunikere og samarbejde med andre, da faget ofte kræver at man koordinerer alle arbejdsopgaver sammen med sine kollegaer. På gastronomuddannelsen kan du vælge at specialisere dig som kok eller inden for smørrebrød/catering.
Hvad lærer jeg på gastronomuddannelsen?
Du får erfaring med forskellige råvarer, og hvordan de bruges til at tilberede mad, der smager, dufter og ser godt ud. Du lærer også om sundhed og ernæring, og hvordan du laver mad, som tager hensyn til miljø og bæredygtighed. Du vil blive undervist i fag som ernæringslære, salg og service, køkkenpraktik, produktionshygiejne mm. Alt hvad der før i tiden hørte ind under kokkeskole.
Hvorfor skal jeg i lære?
På din læreplads opnår du praktisk erfaring med de arbejdsopgaver, som hører til uddannelsen og bliver en del af en arbejdsplads. Du afslutter uddannelsen med en svendeprøve.
Hvor arbejder en gastronom?
Som gastronom kan du oftest finde arbejde i restaurationsbranchen og på hoteller. Derudover kan du også få job i virksomheder, der har egne kantiner med madordninger - eksempelvis større virksomheder, daginstitutioner, fængsler, militærkaserner, plejehjem, hospitaler samt andre steder med cafeteria eller servering. Ud over ansættelse inden for faget har du også mulighed for, at etablere dig som selvstændig cater eller starte egen restaurant.