Claus kan som kun nr. 31 i Danmark kalde sig indehaver af det prestigiøse WSET Wine Diploma

Nyheder | Claus kan som kun nr. 31 i Danmark kalde sig indehaver af det prestigiøse WSET Wine Diploma

19 feb. 2024

Claus Møller underviser til dagligt på tjeneruddannelsen på College360 i Silkeborg, men han har i de sidste godt 5 år brugt en betragtelig del af sin fritid og sin opsparing på at gennemføre uddannelsen WSET Wine Diploma – en af de mest omfattende og anerkendte vinuddannelser i verden. I Danmark er uddannelsen kun kendt af de få, men i udlandet giver det stjerner på skuldrene at have den på visitkortet.

En fed rejse fyldt med personlig udvikling

Vi møder Claus på College360 efter en ganske almindelig undervisningsdag nogle få dage efter, at beskeden om, at han har bestået den sidste delprøve i sit WSET Diploma. Mailen er tikket ind fra Holland, hvor han har gennemført uddannelsen. ”Jeg er virkelig glad og lettet”, fortæller Claus. ”Det har været en megaspændende, men vanvittig hård rejse. Det er ikke alt sammen kommet lige let til mig, og jeg har som så mange andre måttet tage flere prøver om. 50% dumper hver prøve, så det er virkelig krævende at komme igennem uddannelsen. Det ved man i udlandet, hvor det lige så meget er det, at du har gennemført den som din viden, der aftvinger respekt, når man nævner diplomet”.  

”På uddannelsen handler det ikke kun om, hvad man har i glasset, men om vinens verden i alle facetter: hvordan man dyrker, producerer og handler med vin. Det er enormt omfattende. En anden udfordring er måden, man går til eksamen på. Hvor jeg selv i min undervisning lægger stor vægt på at guide eleverne til at levere en god præstation til eksamen gennem en kobling mellem teori, øvelser og feedback, så bliver man her ramt at et meget stift system, hvor jeg i hvert tilfælde skulle bruge en del tid på at afkode, hvad det egentligt var for et svar de søgte, fordi du skal svare på en bestemt måde for at ramme inden for skiven, og du får minimal feedback på dine prøvesvar.  Det gjorde det selvfølgelig heller ikke nemmere, at alt foregår på engelsk. I starten måtte jeg slå hvert 10. fagudtryk op. Jeg har på ingen måde skjult, at jeg har kæmpet – heller ikke over for mine elever, som har fulgt mig på rejsen. Det er ikke min eksamen, der har gjort mig klogere, men det er vejen derhen. Alt det jeg har lært, fordi jeg skulle til en eksamen. Det synes jeg er en vigtig pointe – også for vores unge elever. En dumpet eksamen er bump på vejen, men livet går videre. ”

Kan jeg som tjenerfaglærer gennemføre WSET Diploma in Wines? – det kunne jeg!!!

Gennem mere end 25 år har Claus Møller arbejdet som tjenerfaglærer på College360, hvor han underviser skolens elever i drikkevarer og praktisk tjenerarbejde. Han er respekteret for sin høje faglighed blandt kolleger og samarbejdspartnerne i branchen, og som et lille kuriosum kan nævnes, at han er blandt de udvalgte, der får lov til at servere ved kongehusets fester. Adspurgt, hvorfor han kastede sig ud i projektet, fortæller Claus, at det blev en personlig udfordring for ham at vise, at han som tjenerfaglærer kunne gennemføre den prestigefyldte vinuddannelse.

”Det hele startede med, at vi på College360 har et samarbejde med Vinakademiet.dk, hvor man kan gennemføre Sommelier uddannelsen og WSETs level 3 Award in Wines. Mens jeg gennemførte kurserne, mødte jeg tre andre mænd med passion for vin. Sammen besluttede vi os for at tage udfordringen om WSET Diploma in Wines op. Det har været fantastisk at kunne dele oplevelserne, rejserne og ikke mindst udgifterne til de mange vine, der skulle smages. Andre vælger i bedste drengestil udfordringer som at bestige Kilimanjaro, men kombinationen af min interesse for vin og min lyst til altid at dygtiggøre mig i formidlingen omkring vin fik denne her udfordring til at give mening for mig.

Er tjener rent faktisk en uddannelse?

Men hvad så nu? Skal Claus så bruge sin nye titel til at søge nye jobudfordringer? Til det spørgsmål lyder et klart nej. ”Jeg har gjort det til min livsmission at fremme tjeneruddannelsen. Folk forstår ikke, hvor meget man skal kunne og niveauet af det eller for den sags skyld, hvor vigtigt uddannet personale er for mersalg og gæsteoplevelse. Ofte hører mine elever fra deres venner og familie: ”Du kan blive meget mere end tjener med det hoved du har”. Men tjeneruddannelsen er faktisk en enormt krævende uddannelse, hvor eleverne skal kunne lige så meget som kokkene inden for gastronomi, dertil kommer viden om vindistrikter og drikkevarer og evnen til at skabe gode gæsteoplevelser. Uddannelsen kan tage helt op til 3 år og 10 måneder, hvis man starter som elev på Grundforløb 1. Der er kæmpemuligheder i branchen, hvis man gerne vil ud at rejse og opleve andre kulturer. Selv har jeg arbejdet i både England, Tyskland og Grønland. Mange af vores elever kommer efter gymnasiet og bygger en erhvervsuddannelse oven på – ofte efter et job i restaurationsbranchen i et sabbatår, hvor de har fået smag for at arbejde med service og gæsteoplevelser. Nogle af dem kommer med drømmen om at blive Sommelier – en titel, som der er en del hype omkring. Mange af dem bliver overraskede over at høre, at titlen Sommelier faktisk ikke er en beskyttet titel, og kan opnås efter et kursusforløb på ca. 20 dage, mens tjeneruddannelsen tager meget længere tid og har langt større bredde”.

Netværk åbner nye døre til viden og oplevelser

”Jeg kan bruge al min nye viden i min undervisning. Jeg kan mærke, at jeg optræder med større sikkerhed og autoritet, men også at jeg evner at simplificere, så eleverne opnår et større udbytte af min formidling. På tjeneruddannelsen på College360 tilstræber vi at have et meget højt niveau omkring drikkevarer. Når vi holder et højt fagligt niveau, så skaber det ro og tryghed hos eleverne, og de får en god oplevelse. Ude i branchen brænder de virkelig for at lære deres elever noget, så det er også vigtigt, at virksomhederne ved, at eleverne ikke er på ferie, når de er på skole. De kommer tilbage med ny viden og nye skills fra os, fordi vi hele tiden følger med i, hvad der rører sig, og vi udfordrer dem til at bringe deres egen viden i spil. Vi har haft elever, der havde en særlig interesse sig for ølbrygning eller Kombucha. I de tilfælde tilskynder vi dem til at præsentere deres viden for deres klassekammerater og bygger på, sådan bliver vi alle dygtigere og holder os skarpe. Jeg kan da også mærke, at WSET Diploma og det netværk, der følger med, åbner nogle døre for os og giver os nye muligheder. Det er sjovt at opleve, hvordan man nogle gange, fordi man er lidt nørdet med noget, får hjælp fra de mest uventede sider, og hvordan folk med samme interesse er villige til at bruge tid på at tale med os og stille deres viden til rådighed for os og vores elever. Vi har set det både, når det gælder tiltrækning af oplægsholdere til skolen, og når vi er ude i verden f.eks. når vi om kort tid tager på studietur til Tyskland med 16 tjenerelever med fokus på tysk fagsprog, kulturhistorie og vin. Jeg kan mærke, at vi bliver taget ekstragodt imod, når de opdager, at jeg kommer med WSET Diploma i rygsækken.

Fakta om WSET

Wine & Spirit Education Trust, ofte omtalt som WSET, er en global organisation, som arrangerer kurser og eksamener inden for vin, spiritus og sake. WSET blev grundlagt i 1969, har hovedkontor i London og anses generelt for at være en af ​​verdens førende udbydere af vinundervisning. WSET Wine diploma består af 6 moduler og er normalt normeret til 3 år. Kun 31 personer i Danmark har bestået den anerkendte eksamen.

 

Besøg os

Vi afholder jævnligt informationsarrangementer, hvor du har mulighed for at besøge os og stille alle dine spørgsmål. Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for vejledning eller ønsker en rundvisning.